Журавлина: склад, користь і властивості

зміст статті

журавлина

Від грипу та застуди, для підвищення життєвого тонусу і рум’яних щік — для чого тільки не радили журавлину раніше, але і сьогодні вона не покидає холодильники хазяєчок, як в замороженому, так і в консервованому вигляді. Тепер для поповнення її запасів не потрібно виїжджати за місто і йти в ліс, але, необхідно ретельніше підійти до питання її вибору в магазині чи на ринку.

Журавлина і її біологічний склад

Журавлина — це по-своєму невибаглива ягода, переважно виростає на мшиста болотистих місцевостях, зокрема, на лісових болотах і вересових берегах озер. Основний ареал поширення даної культури займає північні території євразійського і північноамериканського континентів.

Збирають журавлину в основному восени, навіть якщо вона ще не дозріла — в домашніх засіках з плином часу вона прийме свій природний бордово-червоний відтінок. Унікальним можна назвати властивість даної ягоди зберігати всю свою користь і свіжість протягом року, якщо помістити урожай в дерев’яну тару з холодною водою або охолодити за допомогою швидкої заморозки, тобто зберігати журавлину в морозилці.

Журавлина містить в собі велику кількість органічних кислот. Головне місце в загальному їхньому списку займає лимонна, однак, їй справа не обмежується. В основному складі ви зустрінете хінную і бензойну, урсоловую і олеаноловую, яблучну і хлорогеновую кислоти.

Важливе для здоров’я значення мають містяться в журавлині пектини і полісахариди — в ягоді практично не міститься сахарози, шкідливою для діабетиків, але зате в достатку фруктози і глюкози. Завдяки високому вмісту води в даному продукті, вона легко засвоюється і сприяє легкому травленню.

Мінеральний склад журавлини також привертає увагу. Кількість магнію, кальцію, калію, фосфору і цинку в цій ягоді не поступається багатьом одомашненим плодовим культурам. Якщо до цього додати багатий вітамінний склад, то стає зрозуміло, чому цей подарунок природи такий популярний в домашніх заготовках. Кількість вітаміну С в журавлині нітрохи не поступається лимонів або навіть суниці. Багата ягода і вітамінами групи В, зокрема, тіамін, рибофлавін, ніацин, рибофлавін, піридоксин та фолацином. Разом з ними за наше здоров’я борються в журавлині ретинол, токоферол, вітамін К і ряд біофлавоноїдів.

Корисні властивості журавлини

Ягоди і листя журавлини, які використовуються в трав’яних зборах, надзвичайно корисні для нормалізації обмінних процесів організмі. Вони позитивно впливають на роботу шлунка, підшлункової залози і процеси всмоктування поживних речовин у кишечнику. Завдяки поліпшенню вироблення травних соків, стабілізується загальний стан ШКТ, знижується ризик погіршення хронічних захворювань, сприяє лікуванню гастриту із зниженою кислотністю.

Бактерицидні властивості журавлини очищають сечостатеві протоки, допомагають нормалізувати роботу нирок і сечового міхура, будучи профілактикою таких захворювань, як цистит або пієлонефрит, такі знайомі жінкам, починаючи з молодого віку. Сприяє цьому сечогінний властивість ягоди і міститься в ній речовину — проантоціанідіни.

Не можна пропустити повз увагу активні антиоксидантні властивості журавлини, які допомагають справлятися з рядом захворювань, є їх профілактикою. Вживаючи журавлину регулярно і правильно харчуючись, можна забути про прийом додаткових препаратів, що заповнюють недолік тих чи інших речовин в організмі. Особливе значення журавлина, настої на її листках і її сік мають у боротьбі проти раку кишечника і молочної залози, у тому числі перешкоджаючи поширенню перших пухлинних клітин.

Журавлина як помічник для серця і судин активно бореться з «поганим» холестерином, допомагаючи вироблятися і засвоюватися «доброму», створюючи сприятливе середовище для його утворення в шлунку. Тим самим дана ягода допомагає боротися атеросклеротичними бляшками в судинах, перешкоджає накопиченню шкідливих жирів, обліплюють внутрішні органи, очищає кров.

Добре знайоме домогосподаркам і жарознижуючий властивість журавлини. Морси і компоти з нею відмінно справляються з лихоманкою і сприяють швидкому одужанню хворого. При цьому вони цілком припустимі, як для дорослих, так і для дітей.

Журавлина в косметиці

Журавлина, володіючи рядом корисних властивостей, не завжди використовується тільки як продукт харчування, але нерідко є компонентом косметичних засобів і процедур. Наявність в ягоді великого числа органічних кислот робить її незамінним учасником в отшелушивающих масках і ськрабах. У салонах краси витяжки з журавлини можуть застосовуватися як натуральний пілінг для втомленою шкіри з першими ознаками старіння. Такий засіб м’яко очищає поверхню шкірного покриву, повертаючи рум’яність і м’якість, запускаючи процеси відновлення і стираючи тонкі ниточки мімічних зморшок.

Крему з екстрактами з листя і ягід журавлини добре підходять для схильної до жирності, в’янучої шкіри. Вони володіють легким ефектом, що підтягує, добре живлять і зволожують дерму, покращуючи її зовнішній вигляд. Завдяки бактерицидній дії, маски зі свіжої журавлини можуть допомогти в боротьбі з акне та місцевими запаленнями.

Прекрасний тонізуючий і антиоксидантний ефект даного продукту захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, насичуючи її корисними елементами і звільняючи від накопичених токсинів. Для цього можна приймати ванни з настоєм листя журавлини, а сік з її плодів використовувати як тонік для всього тіла.

Як правильно вибирати і вживати журавлину

журавлина

Ягоди журавлини широко застосовуються в харчовому виробництві. Морси, соки, киселю, кваси, лікери і настоянки — це основне поле використання даної культури. Однак найкращим способом її зберігання все ж залишається заморозка або утримання в холодній воді. Варто звернути увагу і на такий спосіб заготівлі журавлини, як сушка — при такому підході ягода зберігає більшість своїх корисних властивостей.

Згадуючи прості властивості вітаміну С, важливо підкреслити, що варіння журавлини, в тому числі для варення або компоту, практично повністю знищує вміст у ній цієї речовини і більшості інших. Тому, якщо ви зібралися робити компот, то додавання ягоди повинно відбуватися в теплу воду, вже після того, як вона скипіла. В іншому випадку напій отримає тільки характерний відтінок і присмак.

В якості підтримки організму найкраще вживати журавлину в сирому вигляді. Для цього достатньо щодня з’їдати невелику жменьку ягід натщесерце або після легкого сніданку, але при цьому краще уникати великого вживання сахарози, зокрема, дуже солодкого чаю.

Не маючи можливості збирати журавлину самостійно, можна придбати її в магазині, однак, варто врахувати кілька нюансів:

  • купувати журавлину потрібно тільки в магазині, які мають на це всі дозволи;
  • журавлина з рук може бути небезпечна для життя, тому що є ризик, що її зібрали на території з неблагополучним екологічним статусом;
  • журавлина може зберігатися і залишатися свіжої дуже довго;
  • постійна заморозка і розморожування фасованих ягід може призвести до втрати її корисних властивостей;
  • якщо журавлина продається на відкритому повітрі під палючим сонцем, то, швидше за все, вона втратила вже більшу частину своєї користі;
  • журавлина може зберігатися в холодній воді, але не в вогкості — від цього вона може покритися хвороботворним грибком.




Категорія: Здорове харчування


Додати коментар

*

*

Ваш коментар: