Жири в харчуванні: користь чи шкода? Жіночі секрети — сайт для жінок

зміст статті

Жири в харчуванні: користь чи шкода?

Жир є одним з найголовніших компонентів харчування, присутніх практично у всіх продуктах. Вони складаються в основному з вуглецю, водню, а також кисню. Окислення жирів відбувається до двоокису вуглецю і води, з виділенням енергії.

Основні властивості жирів

  1. Участь в абсорбції таких вітамінів, як A, D, E та інших.
  2. Запобігання втрат внутрішнього тепла.
  3. Підтримка роботи нервової системи і мозку.
  4. Підтримка необхідної температури тіла.

Типи жирів

Жири діляться на два основних типи: перший — насичені жири, другий — транс-жири. Вони складаються в основному з жирних кислот і гліцерину.

Тваринні жири складаються з насичених жирних кислот.

Рослинні жири містять, головним чином, ненасичені жирні кислоти.

Ефірні або незамінні кислоти, які постійно синтезуються в організмі, повинні бути отримані з їжі. Ці незамінні кислоти жирів представляються трьома основними типами — ліноленової, лінолевої і арахідонової кислотою.

  1. Лінолева кислота є життєво важливою і необхідною для здоров’я шкіри і волосся.
  2. Ліноленова кислота сприяє нервової та мозкової діяльності.
  3. Арахидоновая кислота активно сприяє утворенню речовин, які беруть участь у правильній регуляції багатьох процесів діяльності тромбоцитів та інших простагландинів.

Основні жирні кислоти — це всім відомі омега-3 і омега-6

Жирні кислоти типу омега-3 зустрічаються в основному в м’ясної їжі, особливо в риб’ячому жирі і в деяких рослинних продуктах, таких, як насіння льону, конопель, в горіхах, і в мінімальній кількості в деяких фруктах, наприклад, в полуниці.

Омега-6 виявлені в багатьох овочах, насінні, фруктах і горіхах. При нормальному функціонуванні організму, омега-6 перетвориться в омега-3.

Холестерин — корисний або шкідливий?

Інший важливий продукт жиру — холестерин. Він присутній в крові і в більшості тканин організму людини, і має величезне значення для нервової системи. Холестерин і його багато похідні є вкрай важливою частиною мембран клітин. Наднирники використовують холестерин для виробництва кортикостероїдів, вони володіють протизапальними функціями для захисту тіла. Збільшення кількості холестерину в організмі означає, що йде запальний процес.

Існує «хороший» і «поганий» холестерин.

Жири, які підвищують рівень наявності шкідливого холестерину в крові, містяться в м’ясі, багатьох молочних продуктах, салі, вершковому маслі, пальмовій олії.

Жири, які знижують рівень наявності шкідливого холестерину в організмі, виявлені в оливковій олії, кукурудзяній, соняшниковій та інших рослинних маслах.

Вживання у великих кількостях кислотообразующей їжі — жирів складних структур, білків і вуглеводів (наприклад, м’яса і сала домашньої худоби, молока, зернових), призводить до збільшення кислотності в організмі. В результаті відбувається запалення і загибель клітин організму.

Всі необхідні, корисні жири містяться в свіжих і екологічно чистих фруктах, овочах, насінні і горіхах.





Категорія: Здоров'я


Коментарів: 15
  •  
    Гість  01.12.2015 13:43

    Складно сприйняти і все запам’ятати — багато термінів, та ще й шматки в статті погано пов’язані між собою ….

  •  
    Гість  22.12.2015 17:32

    Дивний висновок статті — тваринні жири виходить зовсім не потрібні? Сумніваюся, що все необхідне жири є в рослинній їжі.

  •  
    Гість  12.01.2016 00:14

    Нету таких елементів, які їсти не корисні для організму. Також з жирами, так що є їх треба, але в міру звичайно!

  •  
    Гість  01.02.2016 22:29

    Жири є в складі багатьох гормонів, тому, щоб організм був здоровий, йому потрібні ці речовини. Інше питання, що слід уважно ставитися до того, яку їжу ми їмо. Одних рослинних жирів недостатньо, корисно доповнювати їх жирної морською рибою.

  •  
    Гість  16.02.2016 13:08

    Багато дівчат так бояться слова "жир", Що воліють купувати продукти з позначкою "знежирені". А адже жир необхідний не тільки для правильного функціонування всього організму, але і для красивих грудей. А для дівчат це не мало важливо

  •  
    Гість  06.03.2016 13:24

    Коли справа стосується їжі, то тут найголовніше — не переборщити. Та й жирну їжу, здається, взагалі неможливо багато з’їсти. Хоча, якщо організму не вистачатиме жиру, то ти хочеш того чи ні, сам потягнешся за волоськими горіхами або жирним шматочком шашличка. А стаття, так собі, на трієчку.

  •  
    Гість  11.04.2016 08:47

    Та від мучного і солодощів закислення організму настане швидше, ніж від тваринного жиру! Хто ж буде їсти сало кілограмами? І в порівнянні з маргаринами сумнівного складу, як не крути, воно натурпродукт.

  •  
    Гість  19.04.2016 03:53

    В основному шкоди нашій фігурі завдають не жири, а "швидкі" вуглеводи, яких повно в солодощах. Так що нема чого бояться жирів)

  •  
    Гість  05.05.2016 04:38

    Шкоди організму наносять будь-які продукти, що вживаються в надмірній кількості. На його загальний стан впливає не тільки надлишок, але і нестача певних груп продуктів. Тому не варто рахувати кількість споживаного холестерину, якщо організм вимагає жирної їжі. Зазвичай це після хвороби або постійних обмежень в раціоні харчування.

  •  
    Гість  08.06.2016 23:41

    Я з часом прийшла до висновку, що і рослинні, і тваринні жири необхідні організму. Був період, коли захоплювалася різними дієтами, виключила жири з харчування і результат був плачевний, почали випадати волосся, шкіра стала сухою, особливо на руках, почали мерзнути руки. Потім, почитавши багато інформації на цю тему, зрозуміла, що жири необхідні організму, просто треба вживати в межах норми. Тепер для мене найкраща дієта — це правильне здорове харчування, і результат радує — гарна фігура, блискуче волосся і шкіра сяє.

  •  
    Гість  18.06.2016 22:35

    За останніми дослідженнями вчених дієтологів, на обмін тваринних жирів в організмі людини, має великий вплив незбиране коров’яче молоко. У цілісному коров’ячому молоці містяться ферменти і амінокислоти, які відповідають за розщеплення важких жирів в організмі людини. Потрібно вживати всього 150 грамів цільного молока в день і це позитивно позначиться на самопочутті і зниженні надмірної ваги. С ув. Олексій.

  •  
    Гість  08.07.2016 14:15

    Так, я теж вважаю, що жири дуже навіть необхідні організму, але не всі і не у великих кількостях, особливо якщо ви на дієті і займаєтеся спортом. Я просто обмежую себе в жирах, зовсім не виключаю їх з раціону, але значно зменшую їх кількість.
    Найголовніше це Омега-3 такі жири нешкідливі, навіть корисні.

  •  
    Гість  07.08.2016 18:26

    Моя думка, жири потрібні обов’язково, тим більше у нас в Росії. Інша справа якщо ці жири знаходяться, в яких нибудь консервах, тут я думаю треба бути дуже обережними.

  •  
    Гість  17.08.2016 07:34

    Нашому організму для нормальної роботи потрібні жири і рослинного та тваринного походження, тому не можна "урізати" кількість одних на користь інших. Головне, це здорове збалансоване харчування, і, звичайно ж, почуття міри.

  •  
    Гість  07.09.2016 22:17

    Їжа повинна мати білки, вуглеводи і жирами в тому числі. Не їжте багато і Ваша фігура завжди буде найтоншою і стрункою!


Додати коментар

*

*

Ваш коментар: