Свіжовичавлені соки і їх користь

зміст статті

свіжовичавлені соки

Задовго до того, як людина стала набувати соки в магазинах, вживання фрешів було в порядку речей, не кажучи вже про те, що свіжовичавлені соки були невід’ємною частиною лікувальних процедур і самі використовувалися як лікувальні засоби. Фрукти, овочі та зелень є прекрасним джерелом вітамінів і мінералів, а фреші з них легко засвоюються і надають швидкий і довгостроковий ефект.

Відмінності між свіжовичавленим і пакетірованих соком

Крім очевидної різниці між смаковими якостями свіжовичавленого і пакетованого соків, можна виділити чимало відмінностей між даними продуктами.

Склад

Свіжовичавлений сік додатково може містити тільки воду і цукор, якщо це необхідно. Наприклад, якщо фрукт дуже кислий, а концентрований напій може викликати алергію. Особливо це важливо, якщо свіжовичавлений сік дають дітям — його обов’язково слід розбавити водою. Пакетований же продукт з магазину таїть у своєму складі безліч загадок. Практично завжди ви зустрінете там цукор і воду. В якості стабілізатора кислотності буде там лимонна і аскорбінова кислота. Нерідко у складі різних соків, навіть самих екзотичних, базою є яблучний як найдешевший. Недобросовісні ж виробники можуть робити з яблучного будь-який інший сік за допомогою добавок, не зазначених на упаковці. На жаль, це стосується і дитячої продукції.

Ціна

Вартість пакетованого соку в магазині сьогодні може варіюватися від 30 до 100 рублів за 1 літр. У першому випадку навіть складно уявити собі, що це може бути за продукт. Свіжовичавлений ж сік обійдеться вам дорожче. За роздрібними цінами 100 рублів доведеться викласти за 100 грам. При приготуванні в домашніх умовах, витрати будуть дещо менше, але в цілому вище, ніж за фабричний аналог в упаковці.

Користь

Унікальні властивості соку в пакетованому варіанті губляться, тому надмірне вживання такого продукту часто пов’язане з порушенням у здоров’ї. Свіжовичавлені соки, навпаки, несуть в собі повний комплект поживних і корисних речовин, тому їх вживання приоритетнее.

Користь і застосування фрешів

Багатогранність корисних властивостей свіжовичавленого соку багато в чому визначає інтерес до нього людей, які дотримуються здорового харчування. Звичайно, осторонь не залишаються і постійно сидять на дієтах або займаються фітнесом леді, а також прихильники бодібілдингу та силових навантажень.

Зростає цей інтерес завдяки тому, що вживання такого продукту має видимий і відчутний ефект, який у свою чергу обумовлений швидким засвоєнням свіжовичавленого соку. Величезна кількість вітамінів і мінералів, що містяться в ньому, роблять його високопоживним і корисним, а органічні кислоти практично відразу надають свою дію на роботу шлунково-кишкового тракту, підвищують тонус судин. Впливає це і на зовнішній вигляд шкірних покривів і навіть на блиск очей.

Залежно від того, який був обраний вами фреш, можна за допомогою нього позбутися кількох кілограмів, повернути тонус і працездатність, підвищити уважність і поліпшити пам’ять, зменшити внутрішні запалення і навіть доповнити призначене лікарем лікування. Нерідко вживання свіжих соків застосовується і в лікувальних цілях.

Застосовують фреші в наступних випадках:

  • лікувально-профілактичні цілі, а також як доповнення до призначеної терапії;
  • як дієтичний продукт і як доповнення до дієти;
  • з метою схуднення і підтримки форми;
  • як засіб ускоряющее метаболізм перед і після фізичних тренувань;
  • як енергетичний стимулятор;
  • як протизапальний засіб;
  • як продукт харчування;
  • як косметичний компонент і засіб для компресів і примочок.

Обережності у вживанні свіжих соків

Незважаючи на високу корисність свіжовичавленого соку, не поспішайте насичувати свій раціон різноманітними його варіантами. Перш переконайтеся, що у вас немає алергії на обраний продукт. Також не варто зловживати ним людям з порушеннями роботи шлунка, підшлункової залози, печінки, жовчного міхура і нирок. Про особливі протипоказання і показання ви можете проконсультуватися зі своїми лікарями.

Тим, у кого часто сохнуть губи, є тріщини на них, також варто почекати з вживанням свіжовичавленого соку, оскільки можуть виникнути неприємні відчуття в зоні ушкоджень.

Невідомого походження запалення, як на слизових, так і на тілі, і на обличчі також є тимчасовим протипоказанням для вживання концентрованого соку.

Маленьким дітям і вагітним жінкам даний продукт обов’язково слід перемішувати з водою, щоб не спровокувати алергічних реакцій. Додаткової пересторогою буде чергування соків, а також істотний перерву в їх прийомі — не більше трьох днів підряд і тільки спільно з прийомом їжі, а не натщесерце, як нерідко надходять юні модниці в гонитві за швидким зниженням ваги.

Важливо відзначити, що кожен сік має свої особливості, як у складі, так і в тому, як він засвоюється організмом, тому ні в якому разі не можна займатися самолікуванням, якщо мова йде про корекцію здоров’я або схудненні. В інших випадках слід знати міру — не більше 150 мл концентрованого продукту в день, переважно з ранку разом зі сніданком. При найменших нездужання і дискомфорті у шлунку, а також при прояві почервоніння і свербіння на поверхні шкіри, від свіжовичавленого соку слід відмовитися до виявлення причин погіршення стану.

Соки за призначенням

Свіжовичавлений сік можна отримати з будь-якого овоча або фрукта — все залежить від того, якого результату ви хочете добитися. Можливо, ви просто хотіли б отримати задоволення від вживання напою, тоді досить вибрати продукт по перевагах і насолоджуватися.

В інших же випадках слід ознайомитися з властивостями свіжовичавленого соку, який ви хочете використовувати. Ось деякі з них.

  • Апельсиновий сік. Широке застосування цей сік отримав в дієтичному харчуванні. Він добре засвоюється, допомагає поліпшити травлення і знизити рівень холестерину, бере участь у процесах жироспалювання. Крім цього апельсиновий сік допомагає зміцнити серцево-судинну систему — його вживання є профілактикою атеросклерозу.
  • Виноградний сік — відмінний засіб для підняття тонусу. Він використовується як стимулюючий засіб, підходить як енергетик в денний час, але протипоказаний діабетикам і людям з підвищеним цукром у крові. Даний продукт часто застосовується як імуномодулятор.
  • Грушевий сік. Завдяки високому вмісту калію в даному напої, його використовують для підтримки серцево-судинної діяльності, зміцнення судин, підвищення їх пружності. Ще одне дуже корисна властивість концентрованого соку груші полягає в активному виведенні їм з організму канцерогенних речовин.
  • Ожиновий сік дуже корисний для тих, хто часто страждає від сезонних недуг, а також від пневмонії та астми. Компоненти, що знаходяться в ягоді улучают кисневий обмін в організмі, збагачуючи їм кожну клітинку. До всього іншого в ожиновому соку дуже багато антиоксидантів, активно впливають на всі органи і системи.
  • Капустяний сік активно впливає на травну систему організму, покращуючи обмінні процеси, прискорюючи метаболізм і тим самим сприяючи активному жиросжиганию. Капустяний сік допомагає в лікуванні шлункових захворювань, але протипоказаний при захворюваннях щитовидної залози.
  • Огірковий сік є одним з найбезпечніших для самостійного вживання. Він сприятливо впливає на судини, серце, зміцнює нервову систему, сприяє схудненню і, до того ж, чудово освіжає у спекотні дні.
  • Томатний сік — один з лідерів серед продуктів-борців проти раку. У ньому міститься багато антиоксидантів, серед яких речовина лікопін. До всього іншого даний продукт дуже ситний і поживний, і його цілком можна використовувати як перекус в повсякденному раціоні. Складові томатного соку прискорюють травлення і допомагають засвоюватися жирним продуктам.




Категорія: Здорове харчування


Додати коментар

*

*

Ваш коментар: