Шкідлива їжа

зміст статті

шкідлива їжа

«Любов приходить і йде, а їсти хочеться завжди!» — Золоті слова, тому як потреба людського організму в харчуванні незаперечна, які б почуття при цьому він не відчував. А якщо людина не просто харчується, а прагнути робити це правильно, щоб організму принести якомога більше користі? У такому випадку, йому буде дуже корисно ознайомитися зі шкідливою їжею, від якої прихильники здорового харчування рекомендують відмовитися зовсім і якщо не назавжди, то дуже обмежити у вживанні.

Шкідлива їжа

Сіль

В ідеалі при правильному харчуванні сіль не вживається, також зводиться до мінімуму споживання солоних огірків, помідорів, грибів тощо, виключаються з раціону картопля — фрі, солоні крекери, сичужні сири та інші пересоленние продукти. Допускається квашена капуста з мінімумом солі.

Цукор

Заборонені цукор і все сахаросодержащие продукти (кондитерські вироби, варення, джеми, компоти, морозиво і т.д.) Як виняток в окремих випадках — трав’яний чай з цукром чи з варенням в якості окремого блюда, в поєднанні з іншою їжею солодке протипоказано. Фрукти — хороше джерело лугу, але з цукром вони стають також джерелом кислоти.

Маленька баночка кока-коли (330 г) містить 10 чайних ложок цукру, і ризик розвитку ожиріння збільшується приблизно на 50% з кожною додатковою порцією в день солодкого газованого напою. 1 баночка в день протягом 10 років гарантує цукровий діабет.

Мед в невеликих кількостях можна додавати в різні страви.

Заготовки з ягід з цукром значно менш шкідливі, ніж сам цукор. Тому як при зберіганні ферменти ягід і фруктів перетворюють частину цукру на фруктозу, до того ж подібні продукти — джерело вітамінів. Але вживати їх потрібно дуже помірно, тобто рідко і в невеликих кількостях.

Маргарин, штучні жири, рослинна сало

Маргарин являє собою суміш тваринних і рослинних жирів, що пройшли гидрогенизацию — насичення молекул жирних кислот атомами водню. Трансізомери («молекули-мутанти» жирних кислот), частка яких у гідрогенізовані маргарині досягає 40%, не тільки підвищують рівень холестерину в крові, але і порушують нормальну роботу клітинних мембран, сприяють розвитку судинних захворювань, а також негативно позначаються на статевої потенції.

Консерви

Консерви, з точки зору здорового харчування, — мертві продукти. До того ж якщо вони м’ясні чи рибні, то пересичені сіллю і консервантами. Прийнятні фруктові та овочеві пюре для дитячого харчування. Але й вони годяться лише на крайній випадок, якщо немає свіжих продуктів. Висновок, більшість консервів — продукти особливої ​​шкідливості. І навіть не дуже шкідливі не дуже корисні.

Газовані напої

Незалежно від якості та цінової категорії, вони однаково руйнівно впливають на організм. Харчові барвники та консерванти, що містяться в них — джерело ксенобіотиків (стійких і жирних речовин). Їх накопичення в клітинах, (особливо жирових) служить причиною синдрому хронічної втоми, зниження імунітету, також призводить до різних розладів — запорів, шкірним захворюванням, пухлин шлунка, раку стравоходу. Найкращим з усіх напоїв вважається чиста вода.

М’ясопродукти глибокої переробки

Це ковбаси, шинка, копчена грудинка, а також копчена риба. Варена ковбаса, для прихильників здорового харчування — зовсім не продукт. Сосиски за якістю трохи краще, але і вони не вважаються правильної їжею. У копченині ж занадто багато подразнюючих речовин і солі.

Смажені страви

При смаженні утворюються отруйні канцерогенні речовини (особливо коли жир з пательні використовується кілька разів). Багато отруйних сполук виходить і при нагріванні всіх рослинних масел, крім кукурудзяного. Якщо у вигляді виключення все ж доводиться що-небудь обсмажувати, то краще це робити тільки на топленому маслі. Рум’яні скоринки надзвичайно важко засвоюються організмом і сприяють виразок, гастритів, колітів, а також захворювань печінки і нирок.

Спеції

Перець, оцет, томатні соуси, гірчиця і маринади, а також гострі і кислі приправи, використовувані для поліпшення смаку різних страв, з поставленим завданням справляються чудово. Але при цьому сильно дратують травні і видільні органи, заважають їх повноцінній роботі, а також сприяють виникненню багатьох захворювань. Саме тому вживати їх у їжу можна виключно в мікродозах, та й то не завжди.

Овочі

Особливо якщо вони полежали на складі або полицях магазинів, не тільки не корисні, але можуть викликати отруєння. Так само потрібно ставитися і до вчорашніх салатів. Свіжоприготований салат вже через півгодини втрачає половину своєї поживної цінності. Більш того, в ньому починають посилено розвиватися мікроорганізми (особливо якщо він заправлений сметаною або майонезом), а нітрати активно перетворюються на нітрити. Тому не рекомендується готувати салат про запас, краще пізніше приготувати ще порцію.

Майонез

1 столова ложка майонезу на 50% забезпечує добову потребу організму у вітаміні Е і майже на 70% — в поліненасичених жирних кислотах. Разом з тим слід пам’ятати, що майонез висококалорійний продукт, більш ніж на 65% складається з жиру. У ньому міститься велика кількість натрію і холестерину. Перенасичення організму натрієм зменшує надходження поживних речовин в організм, уповільнює вихід продуктів обміну речовин, а також знижує активність клітин. Холестерин, як відомо, є основним фактором ризику виникнення артеросклероз та інших захворювань.

Повторно розігріта або вчорашня їжа

При повторному розігріванні їжі губляться практично всі цінні речовини. Залишаються калорії, і продукти бактеріальної діяльності, адже мікроби розвиваються навіть в холодильнику, хоча і набагато повільніше, ніж при кімнатній температурі.

Сухофрукти, оброблені консервантами і отбеливателями

Дієтологи рекомендують з обережністю вибирати сухофрукти, уникаючи тих, що оброблені розчином сірчистої кислоти або сірчистим газом. Подібній обробці у нас піддають яблука, груші і більшу частину абрикосів. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то вибирайте менш красиву курагу (без двоокису сірки), вона має більш темний, майже коричневий, до бурого, колір. Для більшої впевненості всі сухофрукти бажано замочувати на кілька хвилин в трохи теплій воді, тоді більша частина двоокису сірки, якщо вона там є, перейде в рідину.

Звичайно, вам вибирати смачно або корисно. Можливо, правильніше у всьому знати міру, прислухаючись до вищеперелічених порад.




Категорія: Здорове харчування


Додати коментар

*

*

Ваш коментар: