Продукти та харчування проти раку

зміст статті

продукти та харчування проти раку

Завдяки активному розвитку медичних технологій, способів лікування і виробництва нових лікарських засобів, онкологічні захворювання вже не мають статус надзвичайно небезпечних. На ранніх стадіях рак успішно лікується, а правильне харчування і здоровий спосіб життя дозволяє попередити появу цієї недуги навіть у людей, сильно до нього схильних. Звичайно, чималу роль тут грає і своєчасна діагностика.

Продукти-помічники проти раку

Правильне харчування та здоровий спосіб життя самі по собі є найпотужнішим джерелом здоров’я і профілактикою онкологічних захворювань. І тут, які б продукти ви не вибрали, головне, щоб вони були натуральними і свіжими, всі вони підуть на користь. Зелень, овочі і фрукти, лісові ягоди, гриби, горіхи, морепродукти, рослинні масла та молочні продукти — список з даних категорій може бути нескінченним. Однак завдяки старанню вчених і медиків на сьогоднішній день можна виділити список основних продуктів, найбільш активно захищають організм від утворення ракових клітин.

  • Брокколі, цвітна, брюссельська і білокачанна капуста. Дані продукти володіють одним з найвищих рівнів вмісту антиоксидантів — речовини сульфорафан, яке перешкоджає утворенню та розвитку пухлинних новоутворень. Особливу увагу варто звернути саме на брокколі і брюссельську капусту — всього 100 грам в день даного продукту виробляють значимий протираковий ефект, знизити ризик утворення пухлини простати і легенів.
  • Помідори. Особлива речовина лікопін активно перешкоджає розвитку ракових клітин на поверхні слизових, бореться з раком ендометрію, особливе значення має для профілактики захворювання простати і молочної залози. Унікальна здатність лікопіну зберігати свою користь при термічній обробці робить помідори дуже важливим в раціоні продуктом і не менш смачним — вживати його можна, як у свіжому вигляді, так і в соусах, бульйонах, і як гарнір.
  • Ягоди чорної малини, ожини та чорниці. Варто відзначити, що схожими за своїм антиоксидантним властивостям є також ягоди смородини і багато лісові ягоди, але вказані мають одне з найвищих значень вітаміну С, Е і фитонутриентов — антоціанів. Вживання половини склянки в день даних ягід знижує ризик розвитку раку шкіри, слизових порожнини рота, стравоходу і кишечника на 20%. До всього іншого, розвиток і живлення пухлини ставитися перешкоди вмістом в ягодах еллагіновой кислоти.
  • Часник і цибуля. Величезна кількість фітонцидів, що містяться в цих овочах, знижують ризик розвитку раку кишечника майже на 70%! Все завдяки активного протиборства зазначених речовин з нітрозамінниками — сильними канцерогенними речовинами. Найбільшу активність часник і цибулю мають у боротьбі проти раку шлунка, кишечника, стравоходу і молочної залози.
  • Бобові, особливо, червоні боби. Дані овочеві культури є відмінним джерелом клітковини і рослинного білка, корисного для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Наявність же в них жирної кислоти бутирата чинить активний протиракову дію, зокрема при боротьбі з пухлинами легенів і молочної залози.
  • Волоський горіх — один з найкорисніших для мозку і всього організму продукт, так як насичений жирними кислотами, омега-три жирами і холістеролом. Особливе значення цей горіх має у боротьбі проти раку грудей і простати.
  • Зелений чай. Вміст у цьому напої антиканцерогени епігалло-катехін галлата дозволяє активно боротися з появою пухлинних клітин, а також знижувати активну діяльність вже наявних. У деяких випадках зелений чай можуть призначити як доповнення до комплексної терапії проти раку, а також для зниження негативних наслідків після хімічної і променевої терапії.
  • Спеції. Увагу на каррі та імбир! Додавання цих спецій в страви та напої покращує обмін речовин, підвищує імунітет, тим самим знижуючи ризик виникнення раку як імунологічного захворювання.
  • Червоне вино. Всього 50 мл якісного переважно терпкого напою в день допомагає знизити ризик виникнення раку легенів, а також полегшити перебіг деяких легеневих захворювань. Звичайно, вживання даного напою не слід використовувати як панацею, але за обідом, за відсутності протипоказань, можна дозволити собі пів келиха як аперитив.
  • Гіркий шоколад і каву. Дані продукти відомі високим вмістом антиоксидантів в них, а також речовин, що поліпшують настрій. Дані продукти гарні в боротьбі проти раку ендометрія. Також їх вживання знижує ризик утворення пухлинних клітин в організмі, в цілому. Для профілактики достатньо вживати 30-50 грам гіркого шоколаду або 2 чашки хорошого заварного кави в день.
  • Жирна морська риба і делікатесні морепродукти (креветки, краби, молюски, морська капуста). Ці продукти дуже важливі для підтримки оптимальної кількості йоду в організмі, омега-три жирів — для нормальної роботи ендокринної, нервової системи і мозку. Наявність таких продуктів у раціоні хоча б 1-2 рази на тиждень значно підвищує шанси людини обійти стороною неприємне захворювання.

Як скласти харчування для профілактики раку

Здоровий спосіб життя — найкраща профілактика раку. Тому основи протиракового харчування беруться саме звідси. І почати, звичайно, потрібно з води. Забуваючи вживати необхідне її кількість, ви провокуєте зашлакованості організму, уповільнення обмінних і відновлюють процесів, а надмірне накопичення шкідливих речовин і токсинів веде до ослаблення імунної системи, провокує запалення, що в наслідок легко може перетворитися на пухлинні утворення. Вода підтримує оптимальний баланс обміну поживними речовинами і вітамінами, активізує своєчасне очищення організму від непотрібних накопичень.

Великий ризик для розвитку раку має вживання продуктів з великим вмістом консервантів і харчових добавок. Рослинні жири, які переважають в солодощах, також можуть завдати непоправної шкоди. Справа в тому, що самі по собі рослинні масла, в тому числі пальмові, мають свою користь і використовуються в медицині, але при переробці вони можуть виробляти канцерогенні речовини. До того ж багато виробників використовують неякісне, небезпечне для життя сировину. Виходячи з цього, варто повністю відмовитися від дешевих солодощів і ковбас. Не бажані також консерви, плавлені сири, копченості та соління у великій кількості.

Основу раціону повинні складати злакові, бобові культури, морська риба, дієтичне м’ясо, і багато, дуже багато свіжих овочів і фруктів!

Помірна фізична активність також допоможе підтримати здоров’я організму і допомогти в боротьбі з раком. Без руху нормальний обмін речовин неможливий навіть при правильному протиракової харчуванні, тому своє дозвілля слід урізноманітнити прогулянками і будь-якими зручними для вас вправами.

Кому особливо варто звернути увагу на протиракову дієту

На протиракову дієту особливу увагу варто звернути наступним категоріям людей:

  • мають в роду тих, хто перехворів на рак або помер від нього;
  • кращим, що вживають алкоголь, часто проходять медикаментозне лікування різного плану;
  • часто проходять рентгенологічні дослідження;
  • старшим, віком від 40-60 років залежно від схильностей.




Категорія: Здорове харчування


Додати коментар

*

*

Ваш коментар: